La UdL participa a l'EspaiCiència 2024
Descarregar PdfDel 13 al 17 de març de 2024 s'ha celebrat l'EspaiCiència, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), en el marc del Saló de l'Ensenyament. Aquesta iniciativa té com a principal objectiu acostar la ciència i la tecnologia al jovent.
Es tracta d’un espai de divulgació científica per a joves de 15 a 18 anys, que acull presentacions i tallers d’universitats, centres de recerca, empreses i d'altres institucions científiques, amb un programa d'activitats divulgatives i experiments científics interactius per fomentar les vocacions cientificotècniques.
Enguany la Universitat de Lleida, a través de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, ha participat en l'EspaiCiència presentant dos tallers. El primer, 'Descobreix els espermatozoides i els òvuls: promocionant la sostenibilitat del boví lleter des d'una perspectiva One Health', a càrrec de la investigadora Irina Ispierto i el segon, 'Aliments per a la ramaderia' a càrrec de l'investigador Javier Álvarez, tots dos investigadors de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària i Agrotecnio.
El primer va ser un petit taller amb microscopis on hi havia espermatozoides. Es va poder treballar amb ovaris per aspirar els ovòcits (òvuls) i veure'ls al microscopi. Es van projectar vídeos de diferents tecnologies aplicades a granja totes encaminades a la reducció d'antibiòtics, millora del benestar animal i sostenibilitat. Es va veure punció fol·licular, ecografies i animacions. El segon taller es va centrar en l'aparell digestiu, ingredients per pinsos i farratges per a la ramaderia.